Za Maoče samo Francuzi

Bez autora
May 10 2010

Francuska kompanija Se'chiliene-Sidec jedina je u predviđenom roku dostavila prijavu na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija za eksploataciju uglja iz ležišta Maoče uz uslov izgradnje termoelektrane procijenjene snage 500 megavata. Turska kompanija Demir export prijavu je uputila elektronskom poštom, ali je ona odbačena jer na taj način nije bilo predviđeno da se mogu dostavljati prijave. Pretkvalifikacioni tender je objavljen u novembru, a prvi rok za dostavljanje prijave bio je februar, ali je on tada produžen do danas. Prema podacima sa Interneta, francuska kompanija specijalizovana je za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Se'chiliene-Sidec preko 25 godina dizajnira, gradi i finansira termo, vjetro i druge elektrane u Evropi, Indijskom okeanu i na Karibima. Ta kompanija se kotira na berzi u Parizu.

Za Maoče samo FrancuziFrancuska kompanija Se'chiliene-Sidec jedina je u predviđenom roku dostavila prijavu na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija za eksploataciju uglja iz ležišta Maoče uz uslov izgradnje termoelektrane procijenjene snage 500 megavata.

Iz Ministarstva ekonomije je agenciji Mina-business saopšteno je da je turska kompanija Demir export prijavu uputila elektronskom poštom, ali da je ona odbačena jer na taj način nije bilo predviđeno da se mogu dostavljati prijave.

Pretkvalifikacioni tender je objavljen u novembru, a prvi rok za dostavljanje prijave bio je februar, ali je on tada produžen do danas.

Prema podacima sa Interneta, francuska kompanija specijalizovana je za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Se'chiliene-Sidec preko 25 godina dizajnira, gradi i finansira termo, vjetro i druge elektrane u Evropi, Indijskom okeanu i na Karibima. Ta kompanija se kotira na berzi u Parizu.

Pravo učešća na pretkvalifikacionom tenderu imale su kompanije ili konzorcijumi koji ispunjavaju finansijske i tehničke kriterijume.

Među finansijskim kriterijumima su prihodi koji moraju biti veći od 500 miliona EUR godišnje, a ukupna imovina mora biti vrijedna preko 1,5 milijardi EUR. Ponuđači su takođe, trebalo da imaju kreditni rejting od najmanje BBB- prema agencijama Standard end purs /Standard and Poor's/ ili Fič /Fitch/ ili Mudisov /Moody's/ Baa3.

U slučaju da se ponuđači prijavljuju u konzorcijumu, uslov je da njegov vodeći član ima godišnji prihod od 500 miliona eura i da ispunjava jedan od ostalih finansijskih kriterijuma.

Interesovanje za Maoče, u pozivu objavljenom krajem prošle godine, pokazale su britanska kompanija Bakala krosrouds partners /Crossroads Partners/ i grčki Balkan enerdži /Energy/.

Eksploatacioni prostor ležišta mrkolignitnog uglja Maoče nalazi se oko 15 kilometara jugoistočno od Pljevalja i zauzima površinu od 14,5 kvadratnih kilometara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik